Panel

Panel elementinin işlevine göz atın.

Uygulama geliştirme süreçlerinde kullanıcı arayüzü (UI) tasarımında ve geliştirmesinde Panel elementi sıkça kullanılır. Panel elementi, elementleri gruplarını düzenlemek ve sunmak için kullanılır.

Dinamik arka plana sahip kart, sayfa düzenleri, bölümler ve daha fazlasını oluşturmak için Panel elementini kullanabilirsiniz. Bir hava durumu uygulamasında konum ve hava koşuluna uygun bir görselin gelmesini sağlayabileceğiniz gibi bir liste içinde indikatör olarak da Panel elementini kullanabilirsiniz. Panel elementi içine Row elementi eklenebildiği için kompleks içeriklere sahip olabilir.

Panel Elementinin elementinin aşağıda yer alan işlevleri vardır.

  1. İçerik Gruplama: Belirli bir tür içeriği gruplamak ve düzenlemek için kullanılır.

  2. Görüntüleme Alanı: Paneller, belirli bir ekran veya bölge içinde belirli bir bilgi veya işlevi göstermek için kullanılabilir. Özellikle daha fazla içeriği daha küçük bir alana sığdırmak için yararlıdır.

  3. Özelleştirme ve Stil: Paneller, tasarım ve stil açısından özelleştirilebilir.

Panel elementini geliştireceğiniz web veya mobil uygulamalar da kullanabilirsiniz.

Paneller, uygulama geliştirme sürecinde kullanıcı arayüzünü daha işlevsel ve kullanıcı dostu hale getirmek için önemli bir elementtir. Kullanıcıların içeriği düzenli bir şekilde erişmelerini sağlar ve belirli işlevleri daha iyi organize etmelerine yardımcı olur. Bu nedenle, panellerin tasarımı ve işlevselliği, uygulama geliştirme sürecinin önemli bir parçasıdır.

Panel Ekleme

Panel elementini uygulamanız içerisine eklemeniz oldukça kolay. Panel elementini eklemek için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir.

  1. UI Design görünümünde, sol taraftaki Elements panelini açın.

  2. Elements paneli içerisinde Container kategorisi içerisinden Panel’i seçin.

  3. Panel elementini ekrana sürükleyin ve bırakın.

  4. Panel elementini Properties paneli içerisinden özelleştirebilirsiniz.

  5. Panel elementini ekranda boş bir alana sürüklerseniz Row elementi ile eklenir. Bir Column içine sürüklerseniz sadece Panel elementi eklemiş olursunuz.

Panel elementi içerisine Row elementi eklenebildiği için Header ve Footer elementleri haricinde diğer elementleri içine ekleyerek ekran tasarımlarınızı yapabilirsiniz.

Panel elementi seçildiğinde, Properties panelinde Scrolling, Scroll Back Color, Scroll Width, Scroll Radius, Dynamic Back Ground Color, Dynamic Font Color, Dynamic Bg Image, Hover Background Color, Hover Font Color, Authorization (Yetkilendirme), Visibility (Görünürlük) ve Actions parametreleri ile görüntülenir. Bu parametre alanları ile panel özelleştirme, özel yetkilendirme ve görünürlük ayarlarını yapabilirsiniz.

Panel elementi içine direkt bir element ekleyebileceğiniz gibi farklı elementlerinde parçası olabilir

Scrolling (Kaydırma)

Properties panelinde yer alan Scrolling bölümünü açın. Panel elementinin yüksekliğini içerisinde bulunan elementlerden daha kısa ayarlandığı durumlarda içeriğin Scroll edilebilmesini sağlayabilirsiniz.Scrolling alanında Hidden,Vertical, Auto,Horizontal seçeneklerinin yer aldığı Selectbox yer almaktadır. Bu seçenekler ile Panel elementinin yönünü ve durumunu ayarlayabilirsiniz.

Scroll Back Color / Width / Radius (Geri Kaydır Renk / Genişlik / Yuvarlama)

Panel elementi içeriğinin panel genişlik/yüksekliğinden daha uzun olduğunda Scroll edilebilir olmasını sağlayabilirsiniz. Panel yatay/dikey kenarında çıkacak olan Scroll çubuğunun stilini düzenleyebilirsiniz.

Dynamic Background Color (Dinamik Arka plan Rengi)

Elementin arka plan renginin bir veri tablosu aracılığıyla gelen veriye bağlı değişmesi sağlanabilir. Öğrenci sınav sonuçlarına ait bir liste hazırlandığını düşünün. 70 puan altındaki sınav notlarının kırmızı, 70 ve üstü sınav notlarının ise yeşil olmasını istediğinizde Label elementine bir Container elementi olarak ekleyebilirsiniz. İlgili fonksiyonu eklerken Symbol Picker içinde bulunan ek özellikleri de kullanabilirsiniz.

Dynamic Font Color (Dinamik Font Rengi)

Yine benzer listede öğrenci sınav sonuç listesinde Panel elementi içinde bulunan Label elementinin Font rengini düzenleyebilirsiniz.

Dynamic Background Image (Dinamik Arka Plan Görüntüsü)

Bir hava durumu uygulamasında hava şartları ile ilgili sıcaklık ve rüzgar gibi verilere uygun olarak arka planda bir görselin gösterilmesi veya sosyal medya uygulamalarındaki eklenmiş görüntünün gösterilmesinin istendiği örneklerde Panel elementini kullanabilirsiniz.

Dynamic BG image tercih edilirken çok yüksek MB görsellerin eklenmesi önerilmemektedir.

Hover Background Color (Hover Arkaplan Rengi)

Web uygulamalarda Cursor’un Panel elementi üzerine geldiğinde arka planında olacak renk değişikliğini ayarlayabilirsiniz.

Hover Font Color (Hover Font Rengi)

Web uygulamalarda Cursor’un panel elementi üzerine geldiğinde içinde bulunan Label elementinin alacağı rengi belirleyebilirsiniz.

Panel elementi için yetkilendirme seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Elementlerde Authorization ekleme işlemlerini detaylı incelemek için tıklayın.

Kullanıcı rollerine göre veya ekran rollerine göre Authorization işlemlerini detaylı incelemek için tıklayın.

Elementler de visibility yani görünürlük, belirli bir durumda görünürlük veya erişilebilirliğini düzenlemenizi sağlar. Elementin görünür olduğunu kontrol etmek için kullanılan bir özelliktir. Bu özellik genellikle uygulama tasarımında veya işlevselliğinde kullanılır.

Panel elementi için her zaman görünür olmasını, gizli olmasını veya bir koşula bağlı olarak görünüp gizlenmesini visibility seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Elementlerde Visibility ekleme ile ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

Seçimler doğrultusunda Panel görünürlüğü ayarlanmış olacaktır.

Kuika, Arithmetic, Authorization, Condition, Device, Export, GeoLocation, Invers, Local Storage, Multi Language, Navigation , Notification, Payment Stripe, UI Control, Trigger ve Process Automation, Process Administration, String Operations gibi sistem aksiyonlarını barındırmaktadır.

Sistem aksiyonlarının yanı sıra kendi oluşturduğunuz SQL aksiyonları da kullanabilirsiniz.

Panel elementine ekleyebileceğiniz aksiyonları +Add Action ile ekleyebilirsiniz.

Panel elementini Styling paneli ile özelleştirebilirsiniz.

Panel elementine, Layout (Düzen), Text (Metin), Fill (Dolgu), Border (Kenarlık) veya Shadow (Gölge) ekleyerek ek düzenlemeler yapabilirsiniz.

Çevresel iç boşluklar (Padding) ve boyutlandırma (Size) gibi görsel düzenlemeleri yapabilirsiniz. Panel boyutuna bağlı olarak içerisinde bulunan elementlerin hizalamasını yapabilirsiniz.

Panel elementi Size, Min size, Max Size ve Display alanlarını desteklememektedir. Align’ı kısmi olarak desteklemektedir.

Elementlerde Layout ekleme ile ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

Panel elementi içerisinde Text ayarları yapılmamaktadır.

Ancak panel içerisine eklenen elementler için text ayarları hakkında detaylı bilgi edinmek için tıklayınız.

Panel elementinin arka planına (background) Colour (Renk) veya görseli Fill (Dolgu) ile ekleyebilirsiniz.

Elementlere Fill (Dolgu) ekleme ile ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

Panel'in dış kenarlarına Border (Kenarlık) ekleyebilir, köşe eğimleri (Radius) verebilirsiniz.

Elementlere Border (Kenarlık) ekleme ile ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

Web uygulamalar içerisinde Panel element kullanımında Shadow ile gölge efekti ekleyebilirsiniz. Mobil uygulamalar içerisinde Shadow görüntülenmemektedir.

Elementlere Shadow (Gölge) ekleme ile ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

Last updated