Mixed Chart

Mixed Chart bir uygulama geliştirme bağlamında farklı grafik türlerini veya görselleştirmelerini bir araya getiren Chart elementidir.

Mixed Chart'ın kullanımı genellikle uygulamanın gereksinimlerine ve kullanıcı ihtiyaçlarına bağlıdır. Bu tür grafikler genellikle veri yoğunluğu bulunan uygulamalarda veya çeşitli analiz senaryolarında kullanılır. Bir uygulama geliştirici, kullanıcıların belirli veri setlerini daha iyi anlamalarına ve etkileşimde bulunmalarına yardımcı olmak için Mixed Chart'ı kullanabilir.

Mixed Chart Ekleme

Mixed Chart elementini uygulamanız içerisine eklemeniz oldukça kolay. Mixed Chart elementini eklemek için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir.

  1. UI Design görünümünde, sol taraftaki Elements panelini açın.

  2. Elements paneli içerisinde Chart kategorisi içerisinden Mixed Chart’ı seçin.

  3. Mixed Chart elementini ekrana sürükleyin ve bırakın.

  4. Mixed Chart elementini Properties paneli içerisinden özelleştirebilirsiniz.

Mixed Chart elementi mobil ve web uygulamaları desteklemektedir.

Mixed Chart Elementi Properties Paneli

Mixed Chart elementi seçildiğinde, Properties paneli içerisinde Mixed chart kategorisi altında Line ve Point ekleme alanları bulunmaktadır. Bu Propertylere göre Options, Authorization (Yetkilendirme) ve Visibility (Görünürlük) parametreleri ikisinde görüntülenir. Line, grafik çizgilerini temsil ederken Point, grafikte belirgin noktaları temsil etmektedir.

Mixed Chart kategorisi altında yer alan Line seçili durumda olduğunda Properties paneli Options, Color, Label, Dashspacing, DashLenght, LineWidth, Authorization,Visibility Propertyleri ile gelmektedir.

Mixed Chart kategorisi altında yer alan Point seçili durumda olduğunda Properties paneli Options, Color, Authorization ve Visibility propertyleri ile gelmektedir.

Elemente role bağlı yetkilendirmeler verebileceğiniz gibi görünürlüğünü de göster/gizle/koşullu seçenekleriyle ayarlayabilirsiniz.

1. Options

Genel özellikleri belirlemek için kullanılır. Options içerisinde Actions açılır menüsü ile grafiğe aksiyon bağlayabilirsiniz. Ayrıca bu alanda eklenen aksiyona göre veri eşleştirilmesi yapılmalıdır. Bağlanan aksiyon ile birlikte grafikte veri gösterimi sağlanmaktadır.

Genel olarak aksiyon bağlantısı yapıldıktan sonra Options Property alanında aşağıdaki alanlar görüntülenmektedir:

1.1. Actions:

Grafikte sunulması istenilen verilerin görüntülenebilmesi için SQL aksiyonların çağrıldığı Property’dir.

1.2. X Axis Field:

X ekseni, grafikteki yatay eksendir. Bu özellik, genellikle x ekseni üzerinde gösterilecek veri setini belirlemenizi sağlar. Özellikle karışık grafiklerde, farklı grafik türlerinin x ekseni üzerinde nasıl pozisyonlandırılacağını belirlemek için kullanılır. Örneğin, çizgi grafiği ve sütun grafiğinin aynı x ekseni üzerinde nasıl gösterileceğini kontrol etmek için bu özelliği kullanabilirsiniz.

1.3.Axis Value Field

Grafik içerisinde Dikey eksende gösterilecek veri setini belirlemenizi sağlar. Değerin kaç olduğunun belirtildiği Property’dir.

Line’ın Properties Paneli

1. Options:

1.1. Actions

Grafikte sunulması görüntülenmesi istenilen verilerin görüntülenebilmesi için çağrılan SQL aksiyonların çağrıldığı Property’dir.

1.2. X axis Value Field

Line değerlerinin girildiği Poperty’dir.

1.3.Axis Value Field

Line değerlerin belirtildiği Property’dir.

2. Color (Renk):

Çizgi grafiğinin rengini belirler. Renk, genellikle çizgiyi belirgin bir şekilde diğer öğelerden ayırt etmek için kullanılır.

3. Label (Etiket):

Çizgi grafiğini temsil eden bir etiket ekler. Bu etiket, genellikle grafikteki belirli bir çizgiyi tanımlamak veya açıklamak için kullanılır.

4. Dash Spacing (Çizgi Aralığı):

Kesikli çizgilerin arasındaki boşluk miktarını belirler. Kesikli çizgileri kullanarak çizgi grafiğinin görünümünü özelleştirmek için kullanılır.

5. Dash Length (Çizgi Uzunluğu):

Kesikli çizgilerin uzunluğunu belirler. Çizgi grafiğini kesikli bir desenle göstererek, belirli bir trendi veya deseni vurgulamak için kullanılabilir.

6. Line Width (Çizgi Kalınlığı):

Çizgi grafiğinin çizgi kalınlığını belirler. Çizgi grafiğinin belirginliğini ve vurgusunu artırmak veya azaltmak için kullanılır.

Point’in Properties Paneli

1. Options:

1.1.Action

Mixed chart içerisinde hangi verilerin nokta şeklinde veritabanı içerisinden görüntülenecek veri aksiyonunun çağrıldığı property’dir.

1.2.X Axis Field

Point değerlerinin girildiği Poperty’dir.

1.3. Axis Value Field

Point içerisinde açıklama ve değerlerin belirtildiği Property’dir.

2. Color:

Mixed chart içerisinde nokta renginin belirlendiği property dir.

Mixed Chart elementi için yetkilendirme seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Elementlerde Authorization ekleme işlemlerini detaylı incelemek için tıklayın.

Elementler de "visibility" yani "görünürlük," belirli bir durumda görünürlük veya erişilebilirliğini düzenlemenizi sağlar. olduğunu kontrol etmek için kullanılan bir özelliktir. Bu özellik genellikle uygulama tasarımında veya işlevselliğinde kullanılır.

Mixed Chart elementi için her zaman görünür olmasını, gizli olmasını veya bir koşula bağlı olarak görünüp gizlenmesini visibility seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Elementlerde Visibility ekleme ile ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

Mixed Chart Styling Paneli

Styling paneli içerisinden Mixed Chart elementinin sadece Layout (Düzen) düzenlemelerini yapabilirsiniz.

Mixed Chart elementinde Layout ile çevresel iç boşluklar (Padding) ve boyutlandırma (Size) gibi görsel düzenlemeleri yapabilirsiniz.

Mixed Chart elementi, Align ve Display’i desteklememektedir. Bu özellikler doğrultusunda Mixed Chart elementinin stilini özelleştirebilirsiniz.

Elementlerde Layout ekleme ile ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

Last updated