Web ve mobil uygulama farklarını öğrenin

Kuika ile uygulama geliştirme sürecinde web ve mobil uygulamalar bazı noktalarda farklara sahiptir.

Kuika’ da Web ve Mobil Uygulamaların geliştirilmesi sürecinde bazı özellikler doğrultusunda farklılıklar göstermektedir.

Web uygulama tipi temelde responsive ve bir tarayıcı üzerinde çalışan uygulamalar geliştirmenizi sağlayacak özelliklere sahiptir. Bir telefon numarasının aranması veya paylaş aksiyonu ile farklı uygulamalarda paylaşımı gibi özellikler web tipindeki uygulamalarda bulunmaz.

Buna karşılık mobil uyumlu uygulama tipinde ise hem Android hem de iOS cihazlarda çalışabilen özelliklerle gelir. Bahsettiğimiz telefon numarasını arama veya paylaş gibi aksiyonlar bunların arasındadır.

İki uygulama tipi arasındaki farklar ise;

1- Configuration Ayarları: Web uygulamalarda sadece web, Mobil uyumlu uygulama tipinde ise hem web hem de mobil uygulamaları edinebilirsiniz.

2- Element farkları: Web uygulama tipinde tüm elementlere ulaşabilirken Mobil uygulama tipinde Tooltip, Date&Time Range gibi elementler bulunmaz.

3- Aksiyon farkları: Mobil özelinde bulunan telefon numarasını arama (CallPhoneNumber) gibi aksiyonlar web uygulama tipinde bulunmazlar.

Web ve mobil uyumlu uygulama tiplerindeki farkların nedenlerini inceleyecek olursak;

  • Web uygulamalarda bulunan liste ekranlarında sayfa numaratörleri kullanılırken mobil uygulamalarda scroll ile yeni içeriklerin yüklendiği yapı kullanılır.

  • Mobil uygulama geliştirirken hem Android hem de iOS için tek bir geliştirme yaparsınız. Her iki cihaz ve işletim sistemini karşılayacak element ve aksiyonlar ortak tutulmuştur.

1. Configuration Ayarları

Oluşturduğunuz uygulama tipine bağlı olarak uygulamanız generate edilirken kullanılacak konfigüsrasyonlar değişiklik gösterir. Web için temel ayarlamalar yeterliyken mobil için işletim sistemi bazında (iOS/Android) konfigürasyonlar hazırlamalısınız.

Oluşturduğunuz uygulamayı web veya mobil farketmeksizin preview almanızı sağlayacak varsayılan konfigürasyon ayarları bulunur. Bu sayede uygulamayı oluşturduğunuz ilk andan itibaren preview alarak web veya Android bir cihaz için paketlenmiş olarak önizleyebilirsiniz.

Web uygulama tipinde sadece web için konfigürasyon ayarı yapabilirsiniz. Mobil uyumlu/destekli uygulama tipinde ise hem web hem de mobil için (Android/iOS) ayrı konfigürasyon ayarları yaparbilirsiniz.

Android ve iOS konfigürasyonlar ile hazırladığınız uygulamayı generate ettiğinizde kullanıcı hesabınıza bir eposta otomatik olarak gönderilir. Bu eposta içinde bulunan linkten uygulamayı Appetize aracılığıyla önizleyebilir, cihazınıza indirerek test edebilir (sadece Android) veya TestFlight yükleyebilirsiniz.

2. Proje tipine bağlı Element farklarını inceleyin

Platform içinde bulunan elementlerin %95’i hem web hem de mobil uyumlu uygulama tiplerinde ortak olarak kullanılabilir. Web uygulama ve mobil uyumlu uygulama tiplerinde aradaki bu küçük fark uygulamanın kullanılacağı cihaz, işletim sistemi veya UX gereksinimleri nedenlerindendir. Her iki uygulama tipinde de aynı elementler olsa da birkaç elementin özellikleri bazında da küçük farklılıklar bulunmaktadır.

Altta Kuika Low-code Platformu içinde bulunan tüm elementlerin web app ve mobile uyumlu app arasındaki farkları inceleyebilirsiniz.

Element Adı

Web Proje

Mobil Proje

2. Aksiyon Farklılıkları

Telefon numarasının aranabilmesi (PhoneNumberCall) veya Paylaş (Share) gibi özel fonksiyonlar (aksiyonlar) mobil uyumlu cihazlar özelinde kullanılabilir aksiyonlardır.

Web app veya mobil uyumlu uygulamalar arasındaki aksiyonlara ait farkları ise alttaki listeden inceleyebilirsiniz.

Aksiyon ismiMobilWeb

Remove Payment Method

3.Screens (Ekranlar) Farklılıkları

Web uygulamalarda Master Screen desteklenirken, Mobil uygulamalarda Master screen desteklenmemektedir.

Ayrıca Web ve mobil uygulamalarda Template ekranlar özelinde de farklılıklar gözlemlenmektedir. Yeni bir ekran oluştururken Web uygulamalarda Dashboard ekranlar içerisinde Dashboard,Card and list, Two Colums, Three colums, Marketing Dashboard, Marketing with Left Menu, Sales Dashboard, Sales Dashboard with Left Menu seçenekleri yer alırken, Mobil uygulamalarda Dashboard, Card and List, Two Columns ve Three Columns ekran şablonları yer almaktadır.

Last updated