UI Design modunda Yapay Zeka Asistanı ile SQL Actions oluşturun

UI Design görünüm modunda SQL Actions eklemeyi öğrenin.

Uygulamanızın fonksiyonlarını artırmak için özel aksiyonlar hazırlayabilirsiniz. Özel aksiyon oluşturmak için UI Design görünüm modunda bulunan Custom Actions panelini ve/veya Datasources görünüm modunda bulunan Actions bölümünü kullanabilirsiniz.

UI Design görünüm modunda bulunan Custom Actions paneli ile özel aksiyon oluşturmayı inceleyelim.

Custom Actions panelini açın ve Add SQL Action butonuna tıklayın, Bir sonraki ekranda aşağıda yer alan SQL Editör açılacaktır.

Yukarıdaki görselde numaralarla gösterilen alanlara yakından bakalım ve özel aksiyon oluşturma işlemini inceleyelim.

1. Aksiyon isimlendirme alanı

SQL Actions name alanı ile aksiyon adını ekleyebilir, güncelleyebilirsiniz. İsimlendirmede İngilizce dili alfabe karakterlerini ve ayrıca “-” veya “_” karakterlerini kullanabilirsiniz.

2.SQL Editör Modal’ını tam ekran kullanın.

UI Design görünümünde modal olarak açılan SQL editörü tam ekran olarak genişletebilir veya standart boyutunda kullanabilirsiniz.

3. SQL Editörü kullanarak sorgular yazın

Oluşturmak istediğiniz özel aksiyona ait SQL sorgusunu SQL editör alanına girerek aksiyon oluşturma işlemini yapabilirsiniz.

Kuika aksiyon oluşturma sürecinde ihtiyaç duyacağın Select, Save ve Delete sorgularını hızlı bir şekilde eklemeni sağlar.

Bu işlem için sol tarafta yer alan tabloların üzerine imleç ile gelin. Tablo isimlerinin sağında yer alan üç noktaya tıklayarak seçili tablo özelinde Select, Select By Id, Save, Delete, Search By Keyword ve Search With Pagination sorgularını tek tıkla oluşturup hızlıca ekleyebilirsiniz.

3.1. Add Select Query:

Select, veritabanı tablolarındaki kayıtları seçmek ve belirli sorgu kriterlerine uyan verileri döndürmek için kullanılır. Örneğin,“SELECT* FROM tablo_adı” gibi sorgu oluşturulur.

3.2. Add Select By Id Query

Belirli bir kaydı, veritabanı tablosundaki benzersiz bir kimliği (ID) kullanarak seçmek için kullanılır. Örneğin,SELECT * FROM tablo_adı WHERE id = belirli_id;gibi bir SQL sorgusu oluşturur.

3.3. Add Save Query

Yeni bir kaydı veritabanına eklemek ve/veya varolan bir kaydı güncellemek için Add Save Query aksiyonu kullanılır. Save aksiyonu ilk olarak Update komutu ile tabloda kaydın olup olmadığını sorgular ve eğer kayıt varsa yeni gelen verilerle kaydı günceller. Eğer kayıt yoksa Insert Into komutu devreye girer ve veri tablosunda yeni bir kayıt oluşturur.

3.4. Add Delete Query:

Veritabanında bir kaydı silmek için DELETE işlemi kullanılır. Örneğin DELETE FROM tablo_adı WHERE koşul ifadesi”

3.5. Add Search By Keyword Query:

Belirli bir anahtar kelimeye göre veritabanı tablosundaki kayıtları aramak için kullanılır. Anahtar kelimeye uyan kayıtları getirir. Örneğin, SELECT * FROM tablo_adı WHERE sütun_adı LIKE '%anahtar_kelime%';

3.6. Add Search with pagination Query:

Anahtar kelimeye göre veritabanı tablosundaki kayıtları aramak ve sonuçları sayfalara bölmek için kullanılır. Sayfalama, LIMIT ve OFFSET kullanarak yapılır. Örneğin,SELECT * FROM tablo_adı WHERE sütun_adı LIKE '%anahtar_kelime%' LIMIT sayfa_boyutu OFFSET başlangıç;

4. SQL sorgularınız için AI asistanını kullanın

SQL sorgularınızı yazarken yapay zeka asistanından destek alarak olarak hızlıca aksiyonlar hazırlayabilirsiniz. Üst bölümden Generate with AI ile chat alanını açın. Aksiyon için sorgunun kullanacağı veri tablosunu Selectbox aracılığıyla seçin. Ardından tabloyu kullanarak oluşturmak istediğiniz sorguyu tanımlayın ve Prompt olarak girin. Örneğin; Öğelerin silinmesini sağlayan bir sorguya ihtiyacım var promptunu girin.

Yapay zeka ile prompta uygun sorgu hazırlanır. SQL editör içine kopyala/yapıştır ile sorguyu ekleyerek kullanabilirsiniz.

5. Sorguların SQL Editör’e eklenmesi

Yapay zeka asistanı ile oluşturduğunuz ve kopyalanan sorguları yukarıdaki görselde belirtilen buton aracılığıyla SQL Editör’e hızlıca ekleyebilirsiniz.

6. Sorgu sonuç parametre paneli

Parametre paneli aracılığıyla, manuel olarak SQL sorgularını yazdığınız ya da yapay zeka asistanı ile sorgularını hazırladığınız özel aksiyonunuzda yer alan parametreleri görüntüleyebilirsiniz.

Paneli sağ üst köşedeki aç/kapat butonu ile göster/gizle yapabilirsiniz. Bu panel oluşturmuş olduğunuz aksiyonunun sahip olduğu parametrelere göre dinamik olarak güncellenir.

7. SQL sorguların test edilmesi

SQL editör ile eklediğiniz sorgu sonucunu TEST butonu ile test edebilirsiniz.

Tüm işlemleri tamamladıktan sonra CREATE butonuna tıklayarak özel aksiyon oluşturma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Last updated