Links

Android Configuration

Kuika ile Android Configuration öğrenin.
Kuika’ da geliştirdiğin bir mobil uygulamayı Play Store üzerinden yayınlayabilirsin. Geliştirdiğin uygulamayı Play Store’ da yayınlamak için Kuika Yapılandırma Yöneticisi aracılığıyla Android işletim sistemi özelinde gerekli ayarlamaları yapmalısın.
Bu eğitim içeriği aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır;
  1. 1.
    Android işletim sistemi için Kuika’da yeni bir yeni bir Configuration oluşturma
  2. 2.
    Uygulamayı Play Store’da yayınlamak için APP bilgilerini ekleme
  3. 3.
    Uygulamayı Play Store’da yayınlamak için Backend Ayarlarını ekleme
  4. 4.
    Android için Google Maps bilgilerini ekleme
  5. 5.
    Uygulamayı Play Store’da yayınlamak için İzin Etiketlerini ekleme
  6. 6.
    Uygulamayı Play Store’da yayınlamak için Yönlendirme ve Görsel ayarlarını ekleme

1. Android İşletim Sistemi için Yeni Bir Configuration Oluşturma

Yeni bir yapılandırma oluşturmak için platform.kuika.com adresinde çalıştığın proje içerisinden Configuration Manager görünüm modunu aç. Configuration Manager görünüm modunda Create a new configuration başlığı altında yer alan Web UI, IOS, Android ve API seçeneklerinden Android’ i seç. Altta açılan metin giriş kutusu aracılığıyla yapılandırmayı isimlendirerek CREATE butonuna tıkla.
Configuration Manager Screen
Configuration Manager ekran görüntüsü

2. Uygulamayı Play Store’da Yayınlamak için APP Bilgilerini Ekleme

Karşına gelen ekranda uygulamanı yayına hazırlamak için bilgi girişi sağlamalısın.
 Android Configuration ekranı
Android Configuration ekran görüntüsü
  • App sekmesi altında yer alan Name başlığı karşısında bulunan metin girişine geliştirdiğin uygulamanın cihazda görüntülenmesini istediğin uygulama ismini girmelisin.
  • Geliştirdiğin uygulamanın Backend’e hangi url üzerinden bağlantı sağlayacağı bilgisini Backend URL aracılığıyla girmelisin.
  • Ekranda yer alan Bundle ID başlığı uygulamanı diğer uygulamalardan ayıran benzersiz bir anahtar kelimedir. Bundle ID yapısının genellikle com.workspaceadı.uygulamaadı şeklinde kullanılması önerilmektedir.
  • Ekranda bulunan Advanced butonuna tıklayarak uygulama için gelişmiş bilgileri girebilirsin.
Android Configuration Advanced Bilgi Başlıkları
Android Configuration Advanced bilgiler ekran görüntüsü
  • Açılan başlıklarda Uygulamanın çalışacağı Minimum Android Versiyonunu, uygulamanın Yayın Versiyonunu ve uygulama versiyonunu girebilirsin.
Version başlığı uygulamanın versiyon bilgisidir. Versiyon bilgisi 1.0.0 şeklinde girilmelidir.

3. Uygulamayı Play Store’da Yayınlamak için Backend Ayarlarını Ekleme

Geliştirdiğin uygulamada Backend Konfigürasyonlarını seçmek Configuration Manager’ de Configuration seçimi yapman gerekmektedir.
 Android Backend Ayarları Seçimi
Android Configuration Backend Ayarları seçimi ekran görüntüsü
Configuration seçimini yapmak için;
  • Backend Settings sekmesi altında yer alan Configuration başlığı karşısında bulunan açılır menüye tıkla.
  • Açılır menüde yer alan Configuration seçenekleri arasından ilgili olanı seç.

4. Android için Google Maps Bilgilerini Ekleme

Geliştirdiğin Android uygulamasında bir harita kullanımı mevcut ise harita bilgilerini eklemelisin. Bu işlemi gerçekleştirmek için Maps sekmesi altında bulunan Google Maps başlığı karşısındaki açılır menüye tıkla. Açılır menüde yer alan ADD NEW seçeneğini seç.
Google Maps Setting ekranı
Açılan pop-up üzerinde Google Maps Settings bilgilerinin girilmesi
  • Açılan Google Maps Setting pop-up ekranında yer alan Name başlığı karşısına harita için bir isim ekle.
  • Daha sonra Google Maps Api Key bilgisini gir. Daha önce bir Google Maps Api Key oluşturmadıysan Google tarafından sunulan yönergeleri inceleyebilirsin.
Google Maps üzerinden bir Api Key oluşturmak için Google Cloud Console ‘da yeni bir proje oluşturmalısın. Yeni bir proje oluşturma işlemine yönelik detaylı bilgileri Google tarafından sunulan bilgilendirme içeriğinde bulabilirsin.

5. Uygulamayı Play Store’da Yayınlamak için İzin Etiketlerini Ekleme

Geliştirdiğin uygulama Kamera kullanımı, Konum erişimi ve Bildirim gönderimi işlevleri mevcut ise bu işlevler kullanıcıdan için izin istemen gerekmektedir. Bu noktada ekranda yer alan Permission Labels bölümünde bu izinlerin neden nasıl ve neden alınacağını detaylı bir şekilde açıklamalısın. Bu bilgileri doldurmak için Permission Labels altında yer alan başlıkların karşısındaki açılır menüye tıkla. Açılan menüde ADD NEW seçeneğine tıkla. Gelen pop-up ekranda izin başlığı ve içerik bilgisini gir.
Uygulamanda yer alan alan dil seçenekleri bu ekranda karşına çıkacaktır. Uygulamanın sahip olduğu dillere uygun izin içeriklerini hazırlamalısın.
Location usage permission label information entry screen
Entering permission labels on the pop-up that opens

6. Uygulamayı Play Store’da Yayınlamak için Yönlendirme ve Görsel Ayarlarını Ekleme

Uygulamanın ekran yönlerini yönetmek için "Yönlendirme" sekmesini seçin. Bu ayarlar:
  • Hem yatay hem de dikey kullanım
  • Sadece dikey kullanım
  • Sadece yatay kullanım
şeklindedir.
Uygulamanın Splash ekranına bir simge veya logo ekleyebilirsiniz. Açılış ekranında arka plan rengini de değiştirebilirsiniz. Ayrıca uygulamanız için bir APP Simgesi eklemeniz gerekir.
Uygulamanın Splash ekranını düzenleyebilir ve yeni bir Splash ekran görüntüsü ekleyebilirsiniz. Açılış ekranında arka plan rengini de değiştirebilirsiniz.
Uygulamanız için bir tane Uygulama Simgesi. Uygulama ikonunuzu eklemek için Uygulama İkonu" başlığı altından uygulama ikonunuzu kare format ve Yuvarlak formatta yükleyebilirsiniz.
Orientation and visual settings editing section
Orientation and visual settings screenshot
Uygulamanın Giriş ekranına bir simge veya logo eklemek, arka plan rengini değiştirmek ve APP Simgesi eklemek için aşağıdaki adımları izleyin.
:Yönlendirme ve görsel ayarlar Media Gallery ekranı
Yönlendirme ve görsel ayarlar Media Gallery ekran görüntüsü
  • Uygulamanın Splash ekranına icon ya da logo eklemek için Splash görselinin altında yer alan CHANGE butonuna tıkla.
  • Açılan Media Gallery pop-up ekranı aracılığıyla PNG dosya formatına sahip görsellerini ekleyebilirsin. Daha önce eklediğin görseller de Media Gallery’de listelenecektir.
  • Media Gallery’de listelenen ve kullanmak istediğin görsele tıklayarak Splash ekrana görsel ekleme işlemini tamamla.
  • Image Fit başlığı karşısında bulunan açılır menü aracılığıyla Splash ekrana yüklediğin görselin Default boyutta ya da Stretch boyutta kullanabilirsin.
  • Splash ekranın arkaplan rengini değiştirmek için Splash Color başlığı karşısındaki alanı kullanmak istediğin rengin Hex kodu ile doldur.
  • Android uygulamalar için kare ve yuvarlak olmak üzere iki farklı formatta uygulama simgesi eklemelisin.
  • Kare Uygulama simgesi eklemek için App Icon başlığı karşısında kare format altında bulunan CHANGE butonuna tıklayarak uygulama simgeni açılan Media Gallery’ e kare formatta yüklemelisin.
  • Yuvarlak Uygulama simgesi eklemek için App Icon başlığı karşısında yuvarlak format altında bulunan CHANGE butonuna tıklayarak uygulama simgeni açılan Media Gallery’ e Yuvarlak Formatta yüklemelisin.
  • Media Gallery’de listelenen ve kullanmak istediğin icona tıklayarak uygulama iconu ekleme işlemini tamamla. Gerekli olan tüm alanları doldurduktan sonra CREATE butonuna tıklayarak Android Configuration ayarlarını oluştur.
Configuration Manager Listesinin yer aldığı menü
Configuration Manager listesi ekran görüntüsü
Oluşturduğun Android Configuration, Configuration ekranının solunda bulunan menüye eklenecektir. Daha sonra Configuration ayarlarını düzenlemek için sol menüye eklenen ilgili Configuration’a tıklayarak düzenleme işlemlerini gerçekleştirebilirsin.